Котленчета почетоха деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и този на библиотечните служители

По повод 160-годишнината от първото честване на празника на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и отбелязването на празника на библиотечните служители, днес (11 май), на децата от кръжок „Имало едно време” и клуб „Народната памет разказва” при Народно читалище „Съгласие-Напредък 1870“ им беше представена презентация от цикъла „Духът и битът на българина”  – „Славянските първоучители”.

Малчуганите научиха, че денят, посветен на Кирил и Методий- създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата,  се утвърждава през българското Възраждане като важен ден от празничната система на българите. Те са канонизирани като светци за превода на богослужебните книги и популяризирането на Библията на старобългарски език, за разпространяване на християнството сред славяните, а също и за това, че са обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II през 1980 г.

Същото така на котленчетата им беше обяснено, че от самото си зараждане, та до днес, библиотеките са оцелявали, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността. Личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството. Най-ценното в една библиотека винаги са били книгите и нейните библиотекари. Защото една библиотека без библиотекар би представлявала, помещение без душа, а може би и без светлина.

„Вие заслужавате признание и уважение за труда и всеотдайността си. Нека любовта към професията продължава да ви вдъхновява във вашите трудни и отговорни делници. Пожелавам  Ви, да продължавате да съхранявате традициите и смело да посрещате новите професионални предизвикателства!“, се казва в поздравителния адрес на секретаря на НЧ „Съгласие-Напредък 1870“ – Мария Райчева, която поздрави колегите си от общинската и читалищните библиотеки в общината.

Своя поздрав към библиотечните служители отправи и кметът на Община Котел – Коста Каранашев. Той пожела на общинските и читалищните библиотечни служители да продължават да изпълняват функцията –пазители на информацията. Съвестно да пазят натрупаното наследство за бъдещето, да съхраняват българския дух и идентичност и да търсят най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето.

По повод деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий в залата на „Младежкия дом“ от 17.00 часа ще се състои музикално-поетичната вечер „В началото бе словото“. Участие в програмата ще вземат театралната група „Арлекино“ при „Център за подкрепа за личностно развитие“, с ръководител Славка Докова.