Котел празнува! Тържествено шествие на знанието, духовността и младостта беляза 24 май

В празничния ден, на централния площад в Котел, беше честван най-българският празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Той започна с шествие на знанието, духовността и младостта и продължи с тържествена програма. Сред официалните лица бяха кметът на Община Котел – Коста Каранашев, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова, директорът на СУ „Г. Ст. Раковски“ – Стефан Дондев, зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ – Петър Аркалиев, преподаватели, настоящи и бивши учители, ученици, читалищни, библиотечни, културни и просветни дейци.

В приветственото си слово кмета посочи, че празникът на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, нарежда българския народ сред народите дали духовен облик и духовна сила на човечеството. „Този огън на просвещението, този огън на  книжовността е носен от българския народ през всички тези векове, затова днес трябва да се гордеем, че сме българи! Трябва да се учим и да носим духовността в себе си така, както са я носили българските просветители и книжовници“, посочи Каранашев, след което пожела на абитуриентите лек житейски път и никога да не забравят, че България и родният Котел има нужда от тях.

След него приветствия отправиха директорът на СУ „Георги Ст. Раковски“ Стефан Дондев и зам.-директорът на НУФИ „Филип Кутев“ Петър Аркалиев.

След приветствията на площада се проведе ритуалът по предаване и приемане на училищните знамена на двете учебни заведения в града. 21 от общо 50 ученика от 5 до 7 клас, получиха лично от кмета грамоти и награди за постигнати отлични резултати през учебната 2023/2024 година.

Венци и цветя по повод празника бяха поднесени от кмета на община Котел – Коста Каранашев и неговия екип, председателя на Общински съвет – Котел – Христина Чолакова и общински съветници, директора на СУ „Георги Ст. Раковски“ – Стефан Дондев и зам.-директора на НУФИ „Филип Кутев“ – Петър Аркалиев.

Дневната тържествена програма в чест на празника завърши с тематична концертна програма. Чрез нея, децата от детска градина „Дъга“- гр. Котел и съставите при НЧ „Съгласи-Напредък 1870“ и „Център за подкрепа за личностно развитие“ – Котел поздравиха своите съграждани за празника.

Вечерта гражданите и гостите на Котел ще имат възможността да споделят радостта от завършването на зрелостниците от Випуск 2024 на Средно училище “Георги Ст. Раковски“. Тяхното празнично дефиле от сградата на училището, където са преминали учебните им години до паметника на Георги Раковски на централния площад, ще започне в 20.00 часа.