Котел отбеляза 144-годишнината от Освобождението на България от османско иго

С венци и цветя, общинското ръководство, граждани и гости на Котел почетоха  паметта на загиналите за свободата на България и 144-годишнината от Освобождението.

„Днес е особен ден – денят, в който България извоюва своята национално- политическа и икономическа независимост, за да се превърне в един европейски народ, който е заслужил да просперира, да се развива и неговите жители да бъдат европейци. Денят е особен, защото днес умират хора, и в такъв момент, ние не може да не се върнем 144 години назад и да отдадем своята почит към всички руски, украински, румънски, фински войни, войници – приятели, дошли да умрат за свободата на България. На всички наши опълченци, хъшове, бунтовници, просветители, будители, отдали целия си живот и кръвта си, затова днес, ние да живеем в една модерна, развита държава, в която човеколюбието, социалните отношения да бъдат водещи. Държава, която е пример за етническа толерантност. Поклон пред всички, които отдадоха живота си в името на България!“, каза пред събралите се на площада кметът Коста Каранашев в приветственото си слово.

Десетките жители и гости на Котел след церемонията на площада отдадоха почит пред саркофага на Георги Раковски, където слово и тематична беседа за Експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон  на Георги Раковски“ по повод празника изнесе директорът на Исторически музей– Котел – Пламен Мерджанов.

Гости на честването на Националния празник на България в Котел бяха председателят  на ПП ГЕРБ–  Бойко Борисов, народният представител Десислава Танева, председателят на Общински съвет – Котел – Христина Чолакова и общински съветници, кметове на кметства от община Котел.