Котел отбеляза 137-ата годишнина от Съединението

С полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски общинското ръководство в Котел даде начало на честването на 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ритуалът по традиция се проведе на пл. „Възраждане“ в Котел като след това празникът продължи в родното място на видния български революционер, писател и държавник Захарий Стоянов – село Медвен. В селото честването на годишнината от Съединението премина под знака на четвъртите четения, посветени на революционера. Те бяха повод на едно място да се съберат историкът проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий, писателят Любомир Котев, гл. ас. Николай Хрисимов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и други.

Сред многобройните гости на събитието беше и кметът на община  Котел Коста Каранашев. В Медвен кметът изтъкна, че блестящият публицист и народопсихолог Захарий Стоянов е едно от най-силните литературни пера на България за всички времена и продължи с думите: „Отстоявайки националните интереси, Захарий Стоянов и неговите съратници са вдъхвали увереност в българския народ, че трябва да защитава себе си и страната си от домогванията на великите сили. Днес живеем в аналогична обстановка. Преминаваме през различни изпитания и политически сътресения и затова трябва да се учим от нашите възрожденци и революционери, и основно от Захарий Стоянов и Георги Раковски“, посочи Каранашев.

Празничната програма завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на медвенския революционер, а в аванс, кметът на Котел съобщи, че следващата инициатива, посветена на него и на Раковски, ще се проведе е навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители и празник на град Котел. Тогава Община Котел подготвя съвместна инициатива с Иван Гранитски, Руси Куртлаков и Любомир Котев, а именно: „Вечер посветена на създателите на основната идея за освобождението на България – Георги Раковски и Захарий Стоянов“.