Котел отбеляза 115 години Независимост

В Котел бе отбелязана 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Денят се чества като официален празник на страната от 1990 г. На 22 септември (5 октомври стар стил) през 1908 г. във Велико Търново нашите родолюбиви предци обявяват Независимостта на България с манифест на княз Фердинанд I. Независимостта е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г. На този ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата „цар на българите”.

По повод 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България кметът на Котел – Коста Каранашев и екипа му и председателят на Общинския съвет – Христина Чолакова поднесоха, венци и цветя пред паметника на Георги Раковски.

По-рано през деня градоначалникът отправи своя поздрав към жителите на общината през социалните мрежи като припомни факти от този важен исторически момент и призова младото поколение котленци да пазят независимостта и да се гордеят със своята родина.

„Нека в този празничен ден с поклон да си спомним за дедите ни и си пожелаем да бъдем достойни техни наследници. Да съхраним, написаната от тях история и пренесем през вековете  мъдростта и жаждата им за свобода и независимост. В ден като днешния не ни остава нищо друго, освен да повторим казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”, се казва в поздравителния адрес на Каранашев.