Коста Каранашев поздрави Величка Господинова за работата с деца и опазване на традициите

Кметът на Община Котел Коста Каранашев благодари на неуморната Величка Съботинова за организацията на още един интересен ритуал, който сподели с младежта на Котел

Десислава Мянкова, котленската мома обявена за “кръстница” на Лазаровден, днес в Световния ден на Земята, реши да посрещне своите приятелки сред природата на парк „Изворите“. В организирането на посрещането, дейно участие взе Величка Съботинова, ръководител на кръжока по килимарство към „Центъра за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР)- Котел, която напътстваше момичето. Според обичая момата-кръстница /кумица/ гощава дружките си с козунак и червени великденски яйца, но също така изпълнява и ритуала „христосване“. В България той е известен с разменяне, чукане с яйца и поздравление между християните с Христовото възкресение. В котленско обаче т. нар. „христосване“ е известно с това, че момата-кръстница измолва прошка от приятелките си.

„Специфичното на този обичай по нашия край е „кръстницата“ да си взема от яйцата първа и да измоли прошка от своите приятелки. Докато изрича думите: „Христос воскресе!“, тя разменя по три пъти яйцето си с всяка една от момите, след което им целува ръка“, разказа за обичая Величка Съботинова. Възрастната дама, която от години помага на младите моми на Котел да научат обичаите и занаятите по този край, пожела всички хора да са живи и здрави! Да е светло на душите им и да продължат да спазват котленските фолклорни традиции.

От своя страна кметът на Община Котел Коста Каранашев благодари на неуморната Величка Съботинова през личната си страница в социалните мрежи за това, че организира още един интересен, приятен и тематичен ден, който сподели днес с младежта на Котел.