Коронавирусът ще се превърне в настинка, но след десетилетия

Вирусът Sars-CoV-2, който причинява COVID-19, няма да изчезне и многократно ще заразява хората през следващите години и десетилетия, пише професорът по медицина Пол Хънтър в статия за британското издание The Spectator, предаде Днес.бг.

Според него обаче настоящият коронавирус в крайна сметка ще се превърне само в „още една причина за обикновената настинка“.

Подобно на други коронавируси, твърди ученият, Sars-CoV-2 „вероятно ще зарази всички нас многократно през
останалата част от живота ни и това ще се случва приблизително веднъж на всеки пет години“.

Ваксините ще попречат на разпространението на вируса, но с течение на времето те ще станат по-малко ефективни срещу него, като същевременно ще предпазват хората от хоспитализации и смърт.
„Никога няма да бъде постигнат стаден имунитет, но ще намерим управляем баланс между имунитета и инфекциите“, сигурен е авторът.

COVID-19 ще се превърне в нещо различно. След няколко години по-голямата част от случаите ще бъдат асимптоматични или леки. С други думи, подобно на други коронавируси, той „просто ще се превърне в още една причина за обикновената настинка“. Всъщност последните проучвания показват, че симптомите вече стават все по-характерни, например вариантът „Делта“ обикновено се проявява под формата на възпалено гърло и хрема.

Останалата част от коронавирусите, отбелязва Хънтър, са сезонни и са склонни да достигат своя пик на
разпространението през зимата. Според автора същото може да се очаква и с настоящия вирус. През следващите години и десетилетия ще наблюдаваме увеличаване на броя на заразените през зимата и все по-малко смъртни случаи.

Говорейки за новите варианти на коронавирус, Хънтър пише, че те създават проблеми, защото са или по-заразни, или имат способността да преодоляват защитата на имунната система. „Има обаче основателни основания да се смята, че вариантът „Делта“ може да бъде крайната точка на вируса“, пише ученият за The Spectator.

Той е убеден, че най-лошият етап от пандемията е приключил, поне във Великобритания. „Важно е обаче реваксинацията да е успешна. Ако всичко върви добре, е малко вероятно отново да се изискват дългосрочни ограничения“, казва Пол Хънтър.