Коронавирусът се появил в Китай доста по-рано от досега известното

Снимка: Pixabay

Първите случаи на COVID-19 вероятно са се появили в Китай между началото на октомври и средата на ноември 2019 г. според ново моделиране на данни, което показва, че вирусът се е разпространил по света много по-бързо, отколкото беше осъзнато по-рано, предаде ДПА, цитирана от News.bg

Първият случай вероятно е бил на 17 ноември, казаха изследователите в анализ, публикуван в списанието PLOS Pathogens.

Официално първите случаи на COVID-19 бяха регистрирани в началото на декември 2019 г. в централния китайски град Ухан, въпреки че експерти отдавна смятат, че вирусът се е разпространявал между хората преди това.

Това е мнението и на екипа от учени на Световната здравна организация (СЗО), натоварен със задачата да проучва произхода на COVID-19 заразата в началото на годината.

Изследователите на данни, предвождани от Дейвид Робъртс от Университета в Кент във Великобритания, са изчислили най-вероятния период от време, през който патогенът е скочил от животни към хора, въз основа на информация за първите потвърдени случаи в Китай и в чужбина.

Те са разчитали на математически модел от областта на опазването на околната среда, който се използва за прогнози за изчезването на видове.

Моделът показва, че вирусът вероятно се е разпространил по целия свят още през януари.

Изчисленията на учените показват, че първите инфекции извън Китай може да са се случили около 3 януари в Япония.

В Европа първият случай може да е бил в Испания, около 12 януари, според техните изчисления; докато първият заразен в САЩ може да е бил около 16 януари.