Корнелия Нинова се оттегля от лидерския пост на БСП на 12 август

Соцлидерката Корнелия Нинова сдава лидерския пост на заместника си Владимир Москов. Самата Нинова оповести пред медиите, че подава документите си за вътрешнопратийните избори за председател на партията и от 12 август излиза в предизборна кампания.

Тя цитира и правилата за вота, както и устава, които сочат, че в тази ситуация председателят посочва свой заместник  да изпълнява правомощията му. Нинова направи уточнението, защото вече започнали „фалшиви новини“, че заместникът й трябва да бъде излъчен от Националния съвет. Цитирайки двата партийни документа соцводачката обясни, че така се процедира при условие, че лидерът на партията е с предсрочно прекратен мандат, докато нейният вече е изтекъл. До 6 август е подаването на заявления на „Позитано“ 20 от желаещите да оглавят партията.

До момента те са само шестима заедно със самата лидерка Нинова. Официално документи, че ще участват в гласууването за председател с кандидатури до момента са депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, които са сред критикуващите много от действията на лидерката до момента, както и трима социалисти от Перник – Ирина Михайлова и Галина Василева, и бургазлията Георги Тодоров.

„В последните 4 години имаше другари, които ме критикуваха и персонално, и за политиката на БСП. Тези критики вредяха на образа на БСП и мисля, че е време да затворим тази страница. Най-дорият начин това да стане предстои на 12-ти /б.р.- септември/, на прекия избор, да решим този спор и каквото каже народът“, заяви Нинова.

„Другарите Георги Гергов, Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Георги Пирински – ги призовавам да излязат с алтернативна програма и да се явят пред партията и каквото народът реши“, добави досегашната предсдателка на БСП. Попитана защо е пропуснала да спомене Кирил Добрев, който също е кандидат за поста, Нинова заяви: „И Кирил Добрев има време до 6-ти да подаде своите документи, но не го разбирам като алтернатива, защото последните четири години политиката, която провеждахме като ръководство, я провеждахме заедно“.

Иначе до момента номинираните социалисти за председател на партията са общо 52, остават за провеждане 8 партийни конференции от общо 300.

Соцлидерката коментира и намерението на кабинета да вдигне с 30% държавни чиновници от различни държавни структури и агенции като се съгласи, че за някои отдавна се знае, че вземат прекалено ниски заплати, от порядъка на 500-600 лв., като социалните работници.

„Някои от службите се нуждаят спешно от тези бонуси“, каза Нинова, но посочи, че не се прави така, а през актуализация на бюджета и в парламента, за да може да участва с предложения и опозицията.

Борисов, когато е притиснат от протести, той развързва кесията и раздава пари, констатира Нинова.