Корнелия Нинова: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ

Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години, така започна речта си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че социалистите няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, но няма и да правят голяма коалиция. „Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ”. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави“, каза още Нинова, цитирана от Днес.бг

На прага сме на финансова и политическа криза. Повече от всякога от нас се изисква разум, а не мандатно мислене, добави Нинова.
Лидерът на БСП посочи, че за социалистите членството в ЕС е неотменим и основен приоритет, като това дава възможност за плана за възстановяване и устойчивост, развитие на високотехнологична икономика и намаляване на неравенствата както между гражданите, така и между регионите. „Правителството на Борисов се провали в тази най-важна задача. Срокът за предаване на плана е 30 април. Изисква се пълна мобилизация, за да се справим“, подчерта Нинова.

„Възстановяване на парламентаризма. В предишните НС ГЕРБ и присъдружните им партии поставиха НС под контрола на една личност, това трябва да се промени“, каза Нинова и продължи:

Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, които ограничават премиерът да харчи безконтролно парите на хората.