Кон от забележителната порода Ахал-Теке ще бъде показан на Националното животновъдно излжение край Сливен

Над 550 елитни български животни ще участват в 16-ото издание на Националното животновъдно изложение край Сливен. Това съобщиха организаторите от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ)  и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“. То ще се състои на 16 и 17 септември 2022 г. в изложбените площи до разклона за с. Мечкарево и ще бъде официално открито на 17 септември от министъра на земеделието Явор Гечев и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.

Най-многобройни ще бъдат животните, които представят овцевъдството и козевъдството – 400 от 38 породи. Говедовъдството ще бъде представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата „Българска мурра“ също ще участват. Интерес за посетителите ще представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от осем породи коне: Източнобългарски кон, Дунавски кон, Плевенски кон, Хафлингер, Рисиста порода, Чистокръвна Английска порода, Арабска шагия и забележителната Ахал-Теке. Традиционно за събитието е участието и на породата „Българско овчарско куче“. Разнообразието при зайци ще бъде осигурено за изложението от Земеделския институт и много частни стопани.

Специално обособена зона ще представи стартъпи на млади предприемачи и креативни компании в сектора в България, които ще дадат нови отговори на настоящите и бъдещите въпроси на съвременното животновъдство.

В рамките на форума в Сливен ще бъдат дискутирани механизми и концепции за отглеждане, които да са благоприятни за животните, околната среда, климата, и в същото време – конкурентоспособни и ориентирани към потребителите. „Храна за бъдещето“ е друга инициатива от съпътстващата програма, която ще предоставя информация за иновативни формули и процеси за производство на фураж, в контекста на хуманното отношение към животните, околната среда и алтернативните източници на протеини.

За поредна година Асоциацията на месопреработвателите в България ще участва в изложението с кампанията „Дни на българското месо“, която насърчаване развитието на сектора чрез популяризиране на българското месо на вътрешния и международните пазари.