Колко ще стане един кубик вода?

4 лева за кубик вода очакват поне 6 големи общини у нас. От 1 август цената ще се увеличи заради отпадането на мораториума върху водата, тока и парното.

Поскъпване се очаква Сливен, Плевен, Варна, Стара Загора, Разград и Шумен. Най-скъпа вода вероятно ще пият в Шумен – от 3,43 лева може да скочи над 4 лева и 50 стотинки за кубик. Предложенията са внесени в регулатора – КЕВР.

Цената на водата може да са запази за потребителите, като остане и формата за компенсиране. Това каза за БТА преди дни инж. Севдалин Рашев, управител на ВиК-Сливен. Дружествата получават компенсации за електроенергията, която се явява най-големия разход. Компенсациите се администрират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Инж. Рашев заяви, че цената на кубик питейна вода с ДДС в област Сливен е трябвало от 1 януари да стане 3,80 лв. Това обаче не се е случило и сега абонатите на дружеството в областта плащат за кубик вода 2,02-3 лв.

Председателят на Съюза на ВиК операторите и директор на ВиК – Враца Ангел Престойски заяви пред бТВ, че и дружествата освен всичко останало са обвързани с инфлацията, която засяга цяла Европа.

Той поясни, че поскъпване се налага, за да няма спиране на водата на места.

Престойски добави, че цените ще са съобразени със средните доходи в регионите, където ще има поскъпване.

По закон цените не може да надвишават социалната поносимост, обясни още той.

Престойски обясни и че в сектора младите хора не виждат път за развитие.