Колекцията на Божков може да стане държавна собственост

Снимка: БГНЕС

Античната колекция на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков може да стане публична държавна собственост. Това допусна говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. Тя съобщи, че на 1 октомври са приключили всички действия по претърсване и изземване в сградата на ул. „Московска“ 43, където се помещаваше офисът на Божков, фондация „Тракия“ и неговия музей.

От 30 януари до сега са намерени 6778 броя предмети с белезите на културно-исторически ценности, от които бизнесменът е регистрирал едва 212, отбелязаха от прокуратурата. „Останалите се явяват незаконно придобити и държани от Божков. По голяма част от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти – кашони, найлонови торби, в насипно състояние“, каза още Сийка Милева.

Тя съобщи, че на иззетите ценности предстои да бъде направена съдебна експертиза от група международни експерти, а регистрираните антики на Божков ще бъдат оценени. Част от предметите били обозначени с бележки за географски райони на България, поради което прокуратурата счита, че са от иманярство. Ако се стигне до данни, че са придобити незаконно, колекцията на Васил Божков може да стане публична държавна собственост, допусна Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор обясни още, че всички иззети предмети са предадени на Министерството на културата, Националната художествена галерия и Националния исторически музей, където се охраняват от служители на МВР. Всички антики са съхранявани, фотографирани и местени в съотвествие с международните стандари и в присъствието на представители на фондация „Тракия“, категорична е Милева.

След изявлението ѝ не бяха позволени журналистически въпроси.

Реакцията на Васил Божков не закъсня и веднага след изказването на Милева бизнесменът се оплака, че част от античните предмети вече са пуснати за продажба на международния пазар.

„В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания. Днес, в поредно нарушение на българските и международните закони, обявиха, че щели да национализират колекцията в полза на държавата. Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българският народ от колекцията заради лични ползи. Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България“, написа Божков във „Фейсбук“