Колекторските фирми действат като ало измамници

Колекторските фирми започнаха да използват методите на ало измамници, за да тормозят длъжниците, алармираха пловдивчани.

В сигнал до „Марица“ 30-годишен пловдивчанин се оплаква от телефонен тормоз от колекторска фирма, събираща стари дългове на един от мобилните оператори.

“Вече изтръпвам, като видя да ме търси непознат номер, защото заради един борч към мобилен оператор ме

подлудиха. За четири месеца са ми звъняли поне от 50 различни телефона”, разказа пред “Марица“ 30-годишен жител на квартал “Тракия”. За първи път бирниците му се обадили през септември. Обяснили му, че дължи малко над 300 лв. по договора с оператора и че светкавично трябва да постъпи плащане. Длъжникът обаче нямал възможност да брои парите. Последвали няколко обаждания, но всеки път от различен номер.

„Помислих си, че е нормално колекторската фирма да има повече от един телефон. Все пак има много служители, има много закъсали длъжници. Обясних любезно, че съвсем скоро ще направя частично плащане, тъй като цялата сума ми е непосилна“, разказа пловдивчанинът.

Скоро обаче последвало ново обаждане, което преминало всякакви граници. Служителят отсреща констатирал раздразнено, че няма постъпили

пари. „Казах му, че нямам възможност и посочих конкретна дата за плащане, която бе след седмица. Започнаха обиди. Каза, че съм малоумен, бавноразвиващ, че с такива като мен нямал време да се занимава. Накрая тръшна телефона. Ядосах се, звъннах аз.

Прехвърлиха ме към него и му потърсих обяснение за държанието му, последваха още no-брутални обиди и отношение, сякаш съм отрепка,,, сподели длъжникът.

Оттам нататък следвали обаждания през ден, всеки път от различни номера. „Случвало се е на ден да ми звънят от 5-6 различни телефона, за да им вдигна. Събуждали са ме и посред нощ- Вече съм запаметил 50 номера, от които ме издирват за останалата сума от 250 лв. Това не е човешко – нито маниерите, нито отношението. Звънях на мобилния оператор да се оплача, но ми казаха, че не следят как колекторите си изпълняват задълженията. Това е ненормално,,, жалва се 30-годишният длъжник.

Негова 58-годишна съседка е подложена на същия тормоз заради 500 лева борч, но при нея използваните различни номера са „само“ около 20. „Вече не им вдигам. А като върна на пропуснатото обаждане, веднага по сигнала разбирам кой ме е търсил – именно колекторската фирма”, споделя тя.