Коледната ваканция на депутатите е съкратена, но не и отменена

Коледната ваканция на депутатите ще бъде от 29 до 31 декември. С голямо мнозинство те приеха предложението на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната. От 212 гласували в залата,181 бяха „за“, 20 „против“ и 11 народни представители гласуваха „въздържал се, предаде Dariknews.bg.

Освен това предложение, Народното събрание гласува и още едно, което беше внесено от Виктория Василева от „Има такъв народ“. То предвиждаше отмяна на коледната ваканция, но не събра достатъчно подкрепа в пленарната зала.

„Винаги е било гнусно как предишните депутати си правиха дълги ваканции, много по-дълги от тези на обикновените граждани. Вие не сте богове, пичове!“, заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН, подкрепяйки предложението за отмяна на коледната ваканция.

„Аз не се чувствам пич и принизяването на тази институция е обидно за всички, които присъстват. Народните представители сме обикновени хора, но нямаме право на отпуска като останалите служители. Всеки има семейство, всеки има право на почивка“, заяви Росица Кирилова от ГЕРБ.

„Измислете тогава програма, за да не стане така само да си разхождаме костюмите тук“, апелира нейният съпартиец Тома Биков от парламентарната трибуна.

„Като искате ваканция ходете в частния сектор. Или да си ходи в къщи ако му е тежко“, репликира Тошко Йорданов.

„Групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в тази зала, които единствено забавят приемането на правилника, който трябва да отпуши работата на Народното събрание. С поведението си ГЕРБ спират работата на парламента целенасочено“, заяви от своя страна Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“.