Кои са високорисковите групи и как да се предпазим от настъпващия грип, според РЗИ-Сливен

Ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства. Това препоръчва РЗИ-Сливен за намаляване на риска от заразяване с грип. Областта все още не е достигнала предепидемични нива на заболяемост, превенцията и личната отговорност остават сред ефективните мерки за ограничаване на разпространението на грипа.

Другите съвети на специалистите са да не се провежда самолечение при висока температура, кашлица и други симптоми на грип, а да се потърси медицинска помощ. Те препоръчват и да не се посещава работното място, детското или учебното заведение по време на заболяването.

Рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания, предупредиха от РЗИ.

Как се заразяваме с Грип?

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Какви са усложненията при Грип?

Често това са вторични бактериални инфекции. Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са децата и възрастните с придружаващи заболявания.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирайте се със сезонна противогрипна ваксина. Това е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Избягвайте самолечението! При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия със симптоматични средства, витамини и достатъчно количество течности. Използването на антибиотици при заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, не е необходимо. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар.

Избягвайте близък контакт с болни лица, масовите мероприятия и използването на обществения транспорт.

При заболяване останете в дома си. Не посещавайте работното си място, детско или учебно заведение по време на заболяването.

Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички на местата за битов отпадък.