Кои са филмите номинирани за голямата годишна награда на европейската публика

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като може да гласувате за любимия си филми, с което да спомогнете при кой да отиде наградата.

Гласуването започна на 12 декември 2021 г. До 25 май 2022 г. можете да промените оценката си. Брои се само последният Ви глас.

Подбрани на случаен принцип участници ще получат награда: гласувайки, може да спечелите шанса да присъствате на церемонията по връчване на Наградата LUX, която ще се проведе на 8 юни 2022 г. в Европейския парламент в Страсбург.

Тази неделя 27.03 прожекцията на филма „Бягство“ в Дом на киното е с вход свободен и е планирана дискусия след това. Ето и филмите с номинация, които може да гледате в рамките на 26-ия София Филм Фест.

„Бягство“ (2021) на датския режисьор Йонас Похер Расмусен разказва необикновена истинска история за уважаван преподавател, който решава да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие травмиращи тайни, пазени повече от две десетилетия. Творбата е завладяваща смесица от изкусна анимация и документален реализъм и е сред най-интимните, въздействащи, лични и дълбоки филми на 2021 година.

„Великата свобода“ (2021) на режисьора Себастиан Мейзе отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността. Героят на Франц Роговски наистина се оказва най-добрият човек, „арестуван една сутрин, без да е направил нищо лошо“, дори предполагаемото „престъпление“, което на практиката е обвинение в  хомосексуални отношения.

„Quo Vadis, Аида?“ (2020) на босненската режисьорка Ясмила Збанич отвежда зрителите в Босна, през юли 1995 година при Аида, която е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Нейното семейство е сред хилядите жители, които търсят подслон в лагера на ООН в мига, в който сръбската армия превзема града.

Повече за самите филмите и всички техни прожекции ще откриете тук.