Кога се пада Великден и кога трябва да постим?

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.

Това е на третият ден след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. Католическата и Протестантската църква също отбелязват Възкресение Христово.

Кога се пада Великден

През 2020 година Великден се пада на 19 април, когато е краят на Великденските пости. Тази година те започват от понеделника след Сирни Заговезни, който е на 1 март.

Великденските пости продължават от 1 март 2020 до Великден, 19 април 2020 година.

Католическата църква изчислява Великден по Грегорианския календар, докато православните църкви използват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на различна.

За последно съвпадение имаше на 16 април 2017 година. Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Интересно: Всеки, който организира сватба, трябва да знае, че Великденските пости са най-строгите пости в годината. Докато те траят, сключването на църковни бракове е строго забранено. Това е причината една от най-предпочитаните и популярни дати за сватба да бъде последната събота преди началото на постите в дадената година. Също така, силният сватбен сезон започва с приключването на постите. Тоест, след Великден.