Кога е най-доброто време за поръчка на стоки от Китай до България

Карго Китай Новини Сливен

Въпреки че все още е лято за повечето от нас, за търговците по целия свят зимният сезон вече е в ход. Те са заети да купуват от Далечния Изток подаръци за деца, украса, рекламни материали и други новогодишни и сезонни продукти, защото повечето от тези артикули се внасят в България от Китай. Трябва да се отбележи, че производството в Китай и транспорта оттам отнема време и това важи още повече за масовите стоки, продавани по време на коледните празници.

Възлагането на поръчките на ранен етап дава достатъчно време за производство, опаковане и подготовка за транспорт. Тъй като потреблението през коледно-новогодишния период е особено голямо, се налага търговеца да поръча при производителя навреме, иначе има вероятност друг търговец да резервира производствения капацитет първи. Трябва да се има предвид и китайската Нова година, по време на която фабриките в цял Китай са затворени. За търговците това значи, че поръчките, които правят сега, трябва да включват и стоки за първото тримесечие на следващата година.

Точното планиране на запасите, навременните поръчки и ефективните транспортни решения са важни компоненти за успешен зимен търговски сезон. Съществува и необходимост от надежден логистичен партньор. Възлагането на транспорт на компании с опит, развита инфраструктура и ноу-хау, осигурява по-ефективно придвижване на стоките и спазване на графика от китайския производител до крайната дестинация.

За транспорта от Китай до България има няколко варианта:

Железопътен транспорт

Железопътният транспорт между Китай и Европа по новия „Път на коприната“ позволява превоза на товари с транзитно време от приблизително 22-28 дни. Това транзитно време е до 50% по-кратко от морския транспорт, а разходът е до 60% по-изгоден от въздушния транспорт. Затова не е изненадващо че все повече фирми избират този вид транспорт. Добрият екологичен баланс на тази транспортна модалност е „страничен ефект“, който е добре дошъл.

Морски транспорт

Tрадиционно това е най-рентабилната алтернатива, но и с най-дълго транзитно време. То варира от 25 до 50 дни в зависимост от използваните пристанища и комбинация от корабни линии и сухопътен транспорт.

Въздушен транспорт

За доставки, които трябва да пристигнат бързо, въздушният транспорт е най-бързият и преди всичко най-надежден избор. Така че ако поръчките закъсняват, авиотранспорта често е единственият вариант. Има фирми, които предоставят надеждни доставки по седмичен график или експресни доставки по заявка от Китай до Европа и обратно. Така с всички формалности за подготовката преди излитане и след кацане, пратките от Китай пристигат средно за седем дни.

След пристигането на пристанище, летище или жп гара, стоките подлежат на митническа обработка. Нужно да се предвидят от един до пет дни в зависимост от вида на стоките и модалността на транспорт.