КНСБ: Искаме 1400 лева минимална заплата

Искаме през 2026 година да направим така, че в максимална степен да се приближим до това да няма работещи бедни. Искаме 1400 лв минимална работна заплата, която да е достатъчна за издържане. Искаме да видим ръст на минималната работна заплата, спазвайки съотношението тя да е не по-малко от 50% от средната. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на разговор с кандидат-депутати от ГЕРБ.

2800 лева средна работна заплата до 2026 г., а заплатата за издръжка ще бъде 1700 лева, така че при минимална 1400 лв. ще се приближим доста до тези числа, но, естествено, няма да ни стигнат.

КНСБ смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението: „Както виждаме, това е публичното потребление, но и на домакинствата и фирмите.“

„В условията на война, на кризи, ние имаме сериозни предизвикателства. Ние искаме доходите на хората да покрият поне инфлацията – това си поставяме за цел. Не искаме да ходим на втори избори през февруари или март, и ще направим всичко възможно това да не се случи“, допълни още Димитров.