КНСБ: 1/3 от българите живеят около линията на бедност

Причините за инфлацията са на първо място – пандемията от коронавирус, много необезпечени пари, войната също катализира процесите, проблемът не е в търговците. Това каза Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“, пред бТВ. Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват, каза още той. Експертът уточни, че се очаква намаляване на грамажите на някои стоки с цел компенсиране на цените.

Любослав Костов от КНСБ коментира, че има проблем на макроикономическо ниво, заради разликата във вноса и износа. Той добави, че правителството няма програма за управление. Държавата да си дефинира приоритетите, няма програма какво ще се прави на фона на инфлацията, смята и Костов.

Около 520 000 от българите са на минимална работна заплата и 800 000 са до минималната заплата – тоест 1/3 от българите са около линията на бедност, посочват от КНСБ.

Според Николов трябва да се гледат не само пазарите на дребно, а и на едро, откъдето вероятно идват високите цени.

При намаляване на очната ставка би могло да има ефект спрямо цените, каза Любослав Костов. Може да се мисли и за намаляване на акциза на горивата, добави от своя страна Богомил Николов. Никой не говори за необлагаем минимум, което може да направи 13-а заплата, която би била в помощ на фона на инфлацията, заключват от КНСБ. Костов смята още, че инфлацията е различна за всеки един човек. В тази връзка Николов поиска да се изчислява покупателната способност. Любослав Костов даде за пример таблицата на Евростат, където България е на последно място.