Кметове искат да бъдат премахнати общинските съвети

Снимка: БГНЕС

Кметове имат идеята да се махнат структурите на общинските съвети и на тяхно място да бъдат назначени местни старейшини, които да продължат да работят, но безплатно, съобщи в. „Струма“.

Аргументът на шефа на Националното сдружение на кметове и кметствата Румен Стоянов, кмет на Калофер, е „защото това е поле за корупция“. Той също заяви, че 70 процента от съветниците не знаят за какво гласуват.

На тяхно място предлагат да има кметски съвети, в които да участват и кметовете, за да може да се чуват и техните гласове. Да бъдат избрани мажоритарно, но без заплати.

Третото искане на организацията е свързано с българските продукти. Родният етикет да бъде обвързан с роден ресурс.

Когато си купим сирене, то да е с българско мляко, същото да важи и за колбаси, розово масло и други наши продукти, които компроментирахме, даде пример Стоянов.

Вече е разговарял за това с министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, който също е на срещата в пловдивското село Поповец, информира БНР.

Сдружението настоява премиера Стефан Янев да изиска от Министерстово на финансите ревизия на общините – разпределят ли се средствата по закон, стига ли до малките населени места и как се харчат.