Кметът Стефан Радев: Службата ни за пожарна безопасност се радва на високо обществено доверие

В двора на сградата на пожарната в Сливен днес се състоя тържество, посветено на Професионалния празник на българските огнеборци, който по традиция се отбелязва на 14 септември. На него бяха наградени и отличилите се през годината служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Сливен.

Сред официалните гости на откриването бяха кметът Стефан Радев, директорът на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов, областният управител Минчо Афузов и директорът на ОДМВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков.

С думи на благодарност към своите колеги се обърна директорът на районната служба комисар Владимир Демирев, който заяви, че в сърцето на всеки огнеборец неизменно стоят две основни качества на човешката душевност – вяра в доброто и вяра в бъдещето. Той им пожела огънят в сърцата им никога да не угасва и вярата в доброто никога да не ги напуска.

От името на цялата сливенска общност кметът Стефан Радев поздрави огнеборците и изрази признателност към работата им в името на сигурността и живота на хората.

„Справяте се добре сред тези предизвикателства, които напоследък ни отправя природата. Надявам се да се подобряват условията и средата, в които работите, така че обществото да разчита на вашата сила в трудни времена. Нашата пожарна служба се радва на високо обществено доверие, което напълно споделям. Нека работата ви носи удовлетворение“, заяви още кметът Радев, който награди част от отличените през годината служители.

Със заповед на Министъра на вътрешните работи,  с почетен знак III степен, бяха отличени комисар Владимир Демирев и мл. инсп. Костадин Костадинов. Те получиха своите отличия от директора на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов. Почетен медал бе връчен на гл. инсп. Иван Георгиев.

„Всеки един пожарникар, получавайки високо признание знае, че това се дължи и на хората, които са около него и зад него. Тази работа е екипна. Пожелавам ви да бъдете здрави, всяка вечер или сутрин, когато приключва вашето дежурство, да се прибирате у дома, да се радвате на признанието на обществото и любовта на вашите близки. Горд съм с вас!“, заяви по време на награждаването директорът на ГДПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов.

Сред отличените служители са: инсп. Ани Торлакова, ст. инсп. Тошко Колев, младшите експерти – Никола Гърдев, Ивайло Величков, Димитър Тодоров Димитров, Алекси Велев, Димо Димов, Димитър Росенов Димитров, Калоян Георгиев, Мартин Димитров. Младши инспектори – Николай Иванов, Димитър Димитров, Валентин Николов, Радостин Ботушаров, Марин Петров, Стоян Кисьов, Жельо Желев, Борислав Добрев, Димитър Димитров, Петър Петров, Слав Марков, Иванка Петкова.

Град Сливен заема достойно място в историята на пожарното дело в България. Съхранените в държавен архив документи сочат, че непосредствено след Освобождението, на заседание на Градския управителен съвет от 30 октомври 1878 г., тогавашното ръководство на града прозрява нуждата от закупуване на най-необходимото оборудване за гасене на пожари. След осигуряване на пожарния инвентар, са назначени и четирима служители, които да боравят с него. С това се слага началото на организираната пожарна защита на града под Сините камъни.