Кметът Стефан Радев поздравява огнеборците от община Сливен с професионалния им празник

По случай професионалния празник на българските огнеборци, който по традиция се отбелязва днес, на 14 септември, кметът Стефан Радев изпрати поздравителен адрес до  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Сливен. В него сливенският градоначалник, от свое име и от името на жителите на общината, изказва благодарност към директора на пожарната служба комисар Владимир Демирев и колегите му, за денонощните усилия и готовността да бъдат в помощ на обществото.

„Трудна професия, но освен това и призвание до живот, което всеки от вас носи в сърцето си. В нелекото ви ежедневие ви пожелавам сила, борбен дух и мотивация, които да ви помагат в изпълнение на служебния ви дълг към обществото. Нека искрената благодарност и признателност на хората, които сте спасили от беда, бъде вашата най-висока отплата за самоотвержения труд и висок професионализъм“, пише още в поздравленията от кмета Радев.

Град Сливен заема достойно място в историята на пожарното дело в България. Съхранените в Държавен архив документи сочат, че непосредствено след Освобождението, на заседание на Градския управителен съвет от 30 октомври 1878 г., тогавашното ръководство на града осъзнава необходимостта от закупуване на най-необходимото оборудване за гасене на пожари. След осигуряване на пожарния инвентар, са назначени и четирима служители, които да боравят с него. С това се слага началото на организираната пожарна защита на града под Сините камъни.