Кметът на Община Ямбол кани гражданите на тържественото честване на 3 март

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански кани всички жители и гости на града на церемонията по повод 142 години от Освобождението от османско владичество и Национален празник на Република България- 3 март.

Честването ще започне на 3 март, вторник, от 9:30 часа пред община Ямбол с церемония по издигане на националния флаг, благодарствен молебен и празнично слово на кмета.

С тържествено шествие участниците в честването ще се придвижат до мястото на поднасяне на венци и цветя – паметника на загиналите за националното ни Освобождение до хотел „Тунджа“. След отслужването на заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на България ще започне и поклонението пред паметта на героите.

В 12:00 часа в Музея на бойната слава ще бъде представена лекция, посветена на 160 години от рождението на генерал от пехотата Стилиян Ковачев – „Човекът, личността, военачалникът “.

Роденият в Ямбол Генерал Ковачев е участник в Априлското въстание и командир на Трета хасковска дружина в Сръбско-българската война. По време на Балканската война командва Родопския отряд, а след това – Четвърта българска армия. В началото на Междусъюзническата война за кратко е военен министър.