Кметът Коста Каранашев поздрави граждани и самодейци от община Котел по повод 1-ви март

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с два празника – Баба Марта и празникът на любителското художествено творчество. В тази връзка, кметът на Община Котел – Коста Каранашев поздрави всички граждани, самодейци, художествени колективи, танцови и певчески групи от 15-те читалища в общината с двойния празник.

„Баба Марта е един от най-обичаните, очаквани и спонтанно чествани български традиционни празници. От днес, до настъпването на пролетта и идването на първите щъркели, всички се закичваме в бяло и червено, следвайки многовековната традиция, която носи не само гордост и радост, но и преданост към символите на българската идентичност. Бъдете живи и здрави, преследвайте и постигате мечтите си. Вярвайте, че доброто предстои. Бъдете позитивни, обичайте се и нека с много положителна енергия да се подготвим за посрещането на пролетта!“ –се казва в поздравителния адрес на кмета на общината до жителите ѝ.

„Честит празник и на всички вас, които правите празниците непреходни и за които най-голяма награда са радостта и надеждата на хората. Вие сте хората, които носите духовното наследство в нашата община и като такива се надявам да продължавате да го предавате от поколение на поколение, за да звучи българската реч и да се славят нашите традиции.“ – с тези думи градоначалникът поздрави и всички самодейни колективи на територията на общината.

 

И тази година по инициатива на Община Котел, дърветата и уличните стълбове по пешеходната улица на Котел бяха „облечени“ в бяло и червено. С пожелание за здраве, радост и много сбъднати мечти в мартенската украса на града се включиха и ученици от ОУ ,,Кап. Петър Пармаков‘‘, с. Градец, които украсиха храстче на площада със собственоръчно направени мартенички. С този чисто български обичай, който е и първият пролетен празник в годината, Общината цели да създаде празнично настроение при посрещането на Баба Марта в града.

Поверието казва, че мартениците пазят къщата от злини, а хората от болежки и уроки. Те предвещават дълъг живот, здраве и сила. Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белият цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а червеният – топлотата, на приятелството и взаимната обич.