Кметът Коста Каранашев даде старт на Първия международен шахматен фестивал „Георги Раковски“

Със символичен първи ход кметът на Община Котел Коста Каранашев даде старт на Първия международен шахматен фестивал „Георги Раковски“ – Котел 2022 г.

Днес, в първия кръг на турнира седнаха един срещу друг, за да стигнат до победата, в най-старата и най-интелигентната игра в спорта 83 участника.

От името на жителите на община Котел, кметът приветства с „добре дошли“ всички и пожела успех на участниците.

„Миналата година направихме пробен шахматен турнир, който премина прекрасно. Благодарение на него към този спорт се породи интерес и днес, в Котел вече активно тренират и се обучават на шах 82 деца. Миналата година обещахме, че шахматът ще стане традиционен спорт в града и ето, че днес даваме началото на петдневен турнир, носещ името на патрона на града – Георги Раковски. Радвам се, че нивото и качеството на шахматистите, които участват тази година се вдигна и турнирът ни се превърна в един от силните турнири в България“, каза в приветственото си слово кметът Коста Каранашев. След това градоначалникът отправи своята благодарност към специалния гост на събитието – г-н Боил Банов като подчерта, че през всички години на неговото кметуване Боил Банов, в качеството му на министър на културата, винаги е помагал в реализацията на културните мероприятия, организирани от Община Котел.

В турнира участват двама гросмайстори, сред които е гросмайстор Крум Георгиев, живата легенда на българския шахмат, който записва със златни букви името си в историята му през далечната 1980 след победата си срещу световния шампион Гари Каспаров. Шестима международни майстора, двама ФИДЕ майстора, както и Анастасия Киртадзе, европейска шампионка и тринадесет кратна шампионка по шахмат на Грузия, Немсадзе Давид, девет кратен шампион отново на Грузия и шампионките на България Галя Читакова до 20 години и Диляна Иванова до 16 години.

Най – възрастният участник е Стойчо Дойков от София, на 83 години, а най –малкият е Божидар Михайлов от Пловдив, на 9 год.

Международната шахматна надпревара продължава утре от 9:30 часа и от 13:00 часа с провеждането на втори и трети кръг. От 17:00 часа ще се проведе и блиц турнирът  3+2

След откриването на официалната част, учениците от СУ „Георги Ст. Раковски“, паралелка „Готвач, производство на кулинарни изделия и напитки“,  почерпиха всички участници и гости с кетъринг.

Имената на всички победители в турнира ще бъдат съобщени на 5 юли /вторник/ в сайта на Община Котел.

Международният шахматен фестивал се провежда под егидата на кмета на община Котел Коста Каранашев в партньорство с Шахматен клуб „Марица-изток“ Раднево. Турнирът е валиден за FIDE ELO по класически шахмат.