Клиничната пътека за коронавируса – 600 лв.

Хубавото е, че видяхме, че коронавирусът може да бъде контролиран. Това заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов в сутрешния блок на БНТ.

В момента в Александровска болница няма пациенти с коронавирус, но въпреки това болницата е оборудвана с всичко необходимо. Клиничната пътека за коронавируса е около 600 лева, което е крайно недостатъчно предвид всички разходи за пациентите и особено за тежките случаи. Само цената на един тест за коронавирус е 60 лв.

Ангелов напомни, че когато бяха вдигнати мерките, всички лекари са призовали да се спазват трите „Д“, но голяма част от хората са подценили това. Коронавирусът е сред нас и трябва да се научим да живеем с него, като бъдем по-мъдри и взимаме правилните решение, настоя проф. Ангелов. Системата трябва да бъде контролирана и ние видяхме, че с взетите мерки коронавирусът може да бъде контролиран, изтъкна лекарят.

Според него коронавирусът не прилича по нищо на предходния вирус. Мерките трябва да бъдат такива, не могат да бъдат нито променяни, нито неглижирани, посочи д-р Ангелов.

Дали това, което се случва в момента, е втора вълна на коронавируса, шефът на Александровска болница не посочи.

Има и теза, че в момента е летен период, който е подходящ за контролирането на вируса. Лошото е, че няма нито едно научно доказателство, което да е достоверно и да сме сигурни в него. Със сигурност мерките са правилни и видяхме, че либералните модели водят до лош медицински резултат, предупреди д-р Ангелов.

Той увери, че ако спазваме мерките и дистанция най-вече, тогава с разум бихме могли да се справим с коронавируса. Ние ще спечелим тази битка, но за това трябва много дисциплина и разум. Готови сме за натиска, категоричен бе проф. Ангелов. Той посъветва абитуриентите, ако са разумни хора, да спазват мерките.