Климент Шопов сезира прокуратурата за реклама на хазарт в детско списание

Непряка реклама на хазартен оператор в детско списание  стана причина депутатът от „Възраждане“ Климент Шопов да сезира прокуратурата.

„В списанието за деца от 5 до 8 годишна възраст е споменат конкретен бранд, който с агресивната си реклама на всяка крачка, по всяко време и в различни форми подклажда интереса към хазарта. Това е прекрачване на червена линия, което е недопустимо спрямо децата. В конкретния случай става дума именно за продуктово (брандово) позициониране в издание, предназначено за най-малките.“, заяви за Сливен нюз Климент Шопов.

След сигнал на „Възраждане“ издателят е изтеглил от пазара непродавания тираж, но проверка сочи, че хиляди книжки все пак са достигнали до децата. „Издателите твърдят, че с комикса, в който е споменат конкретен хазартен бранд, се прави опит за послание, че хазартните игри по принцип са лошо нещо, но смятам че самото включване на подобно съдържание в издание за деца е недопустимо и скандално. Децата с присъщото им любопитство още в крехката си и незряла възраст се подтикват да се запознаят с обещанията за лесни печалби и да развият потенциална зависимост към хазарта във времето“, каза още Климент Шопов.

От парламентарната трибуна по време на вчерашния парламентарен контрол Климент Шопов още веднъж призова парламентът да забрани рекламите на хазарт, чиято аудитория са и децата. Той изтъкна пагубните последствия за когнитивното и психо-емоционалното им развитие в резултат на безконтролния достъп до посланията на хазартните компании.

В началото на април с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС парламентът отхвърли законопроект за промени в Закона за хазарта, внесен от „Възраждане“, в който се предлага забрана на рекламата на хазартните игри.

В текстовете, предложени от групата на „Възраждане“, бе заложено да се забрани пряката реклама на хазарта, като изключение се прави за реклама върху сградите, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за залози, както и в самите игрални зали и казина. Разрешение за реклама се предвиждаше само за Българския спортен тотализатор, като ще може да се публикуват, излъчват и разпространяват имената на игрите, търговските марки, резултатите, тегленията, тиражите и спечелените печалби.

В началото на годината Климент Шопов поиска от министъра на здравеопазването и създаване на специализирани програми за лечение на хазартната зависимост в България.

Климент Шопов: Специализирана програма за лечение на хазартна зависимост. Kога?