Климент Шопов: 14 000 подписа от Сливен „ЗА“ Референдума за запазване на българския лев

Вчера направихме седмичния отчет за всички събрани досега подписи за референдума за запазването на българският лев. На национално ниво, имаме над 501 000 събрани подписа. Това означава, че ще има референдум защото необходимата бройка според закона е 400 000. След като се проверят всички подписи, очакваме президентът да насрочи референдума есента. Има вероятност референдума да съвпадне с местните избори защото е излишно да се дават допълнителни пари за референдум и за избори по-отделно, но дата зависи от президента.

За Сливен сме събрали над 12 500 подписа и се очаква до 10-ти април, крайният срок, да съберем над 14 000. Това са почти 30% от активните граждани, гласували на миналите избори. Януари месец, когато обявихме пред сливенските медии, че ще съберем 10 000 подписа от Сливен срещнахме надсмешки и неверие. Но това, което показахме на сливналии е че заедно можем всичко.

Искам да поздравя всички доброволци, които се включиха в инициативата. Целта на политиката е да обединява народа около общото благо и ние точно това направихме. Срещнахме голям ентусиазъм от страна на гражданите. Да, имаше и такива тъй наречени демократи, които не поискаха да подкрепят най-пряката форма на демокрация, но те са далеч по-малко от колкото ни се представя. Тези, които искаме България да бъде свободна, независима и благоденстваща сме много повече.

Вярваме че с тази инициатива ще вдъхнем надежда в българина. Много хора са се отказали да гласуват, отказали са се да заемат активна гражданска позиция. Разбирам, че са разочаровани защото са били лъгани години наред. Обръщам се към тях, ние от Възраждане за пореден път показваме, че сме последователни. Работим активно върху това, което от години говорим, че искаме да постигнем. Запазването на българският лев не е нова инциатива за нас, борим се от много време за това. Първата ни работа, когато влезнахме в миналото Народно събрание бе да се срещнем с управителя на БНБ и да поискаме общият анализ подготвен от МФ и БНБ за ползите и вредите от въвеждане на еврото в България. Той тогава не ни даде частта, която икономистите на БНБ са изготвили защото трябвало първо да бъде одобрена от МФ преди да бъде публикувана. Все пак го изискахме от трибуната на Народното събрание, когато Димитър Радев дойде да се изкаже по повод решението за ускоряването на преговорния процес за въвеждането на еврото. Получихме един нередактиран и потресеващ доклад.

После поискахме подкрепа от другите парламентарни групи за внасянето на предложение за произвеждането на референдум в Народното събрание. Такова предложение може да бъде внесено за гласуване в Народното събрание само ако една пета от народните представители се съгласят. Не намерихме подкрепа. Всички парламентарни групи ни отказаха, дори и тези които твърдяха че са против влизането на България в еврозоната.

След това, на консултациите с Президента за съставяне на кабинет, използвахме възможността да поискаме той да направи такова предложение. В неговото лице също не видяхме подкрепа.

Но ние от Възраждане сме свикнали да се борим за това, което искаме и решихме да излезнем по улиците и да съберем нужните 400 000 подписа за 90 дни, както е изискването по закон. Сега с тази бройка подписи, няма нужда предложението за референдум да бъде гласувано от Народното събрание, а директно се насрочва референдум от президента.

Битката за лева не е приключила, обаче. Знаем, че евроатлантическата шайка ще призвова последователите си да бойкотират гласуването на референдума и така да направят неговият резултат нищожен. Самозваните демократи ги е страх от мнението на народа. Но ние вярваме, че както народът се обедини за събирането на подписи, така той също ще се обедини и ще гласува масово в подкрепа на българският лев!

ПРЕСЦЕНТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!