Китайски учен: Kоронавирусът ще стане сезонен

Китайски учен заяви, че новият коронавирус няма да бъде напълно заличен, присъединявайки се към нарастващия брой изследователи по света, които смятат, че патогенът вероятно ще се завръща на вълни, подобно на грипа, съобщава Bloomberg.

Малко вероятно е коронавирусът да изчезне, подобно на SARS преди 17 години, тъй като заразява някои хора, без да причинява очевидни симптоми. Тази група от хора прави трудно пълното проследяване на заразените, като така отчасти разпространението на коронавируса остава неустановено, заявиха пред репортери група китайски медицински изследователи.

За разлика от коронавируса при SARS всички заразени са проявявали тежки симптоми, а когато установените случаи са били поставени под карантина, разпространението на заразата е било преустановено. По отношение на Covid-19 обаче Китай продължава да открива десетки случаи на заразени, при които липсват симптоми, въпреки че епидемията в страната е под контрол.

“Много вероятно е това да бъде епидемия, която съществува с хората за дълго време, превръщайки се в сезонна”, заяви ръководителят на Института за патогенна биология при Китайската академия за медицински науки.

Подобен консенсус се оформя между главните изследователи и правителствата по света, като мнението е, че е малко вероятно вирусът да бъде изцяло заличен въпреки строгите мерки, които доведоха до замразяването на много икономики.

Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, заяви миналия месец, че Covid-19 може да се превърне в сезонна инфекция, което се доказва в различните страни, някои от които тепърва навлизат в зимните си сезони.