Китай слага милионен град под ключ заради един заразен

Китай постави трети град под ключ, за да се справи с проблема с COVID-19. Около шест милиона души вече са получили заповед да си останат вкъщи, тъй като Пекин преследва нулеви случаи преди предстоящите зимни олимпийски игри.

Страната предприе подход на нулева толерантност към вируса, откакто той се появи за първи път в Ухан 2019 г., като потушава възникващите огнища със затваряне на граници, целенасочено заключване по домовете и строги карантини, съобщи АФП, цитирана от Dariknews.bg.

Въпреки че твърдите мерки са запазили броя на новите случаи далеч по-нисък от този в повечето страни, най-многолюдната държава в света в момента се бори с малки огнища в поне единадесет провинции.

Възобновяването на епидемията накара властите тази седмица да затворят град Ланджоу – с население над четири милиона души – и Еджин в областта Вътрешна Монголия.

След като потвърдиха един нов случай, властите в Хейхе в провинция Хейлундзян последваха примера в четвъртък, като наредиха на хората да си останат вкъщи и забраниха на жителите да напускат далечния северен град, освен в спешни случаи, според изявление на местните власти.

Властите в града, който граничи с Русия на север, също така са започнали да тестват 1,6 милиона жители и да проследяват близките контакти на заразения.

Държавните медии съобщиха, че автобусните и таксиметровите превози са преустановени, а на превозните средства не е разрешено да напускат града.