Кирил Петков подхвана „Брикел“ в Гълъбово с внезапна проверка на място, пита дали ТЕЦ-а има връзка с Христо Ковачки

Министър-председателят в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Брикел“ в Гълъбово, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В съобщението се казва, че премиерът е посетил обекта заедно със заместник министър-председателя по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който преди няколко дни не е допуснат до мястото и е направил фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в „Брикел“.

В края на миналата седмица Сандов написа във фейсбук, че е извършил „своеобразен стрес-тест на контролните функции на институциите към Министерството на околната среда и водите“ (МОСВ) по време на внезапно посещение в ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Там на място не просто се убедих с очите си за замърсяването от това предприятие, продължава Сандов. По думите му и резултатите от теста са показали фрапиращи пропуски и проблеми. Предстоят сериозни промени в кадрови, технически и системен план, за да не бъде екоминистерството повече „чадър“ за прикриване на замърсявания и нарушения на еконормите, се казва още в публикацията.

В рамките на днешната инспекция също са направени силно обезпокоителни констатации, добавят от пресслужбата на кабинета, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. „Министър-председателят посети мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид беше 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите, продължава съобщението. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3  при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти“.

Заедно с премиера Петков и вицепремиера Сандов в проверката са участвали представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Инспекцията по труда, Националния център по обществено здраве и анализ. Министър-председателят е изискал подробни доклади и бърза реакция от всички институции. Премиерът Петков ще изиска и доклад от Държавната агенция „Национална сигурност“, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с г-н Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред, се казва в съобщението.

Във фейсбук Сандов сподели непосредствено след днешната проверка, че „за 20 минути дробовете, очите и дрехите усещат драстичното замърсяване“. Това предприятие не трябва да работи, то е опасно за здравето на хората и вредно за околната среда, пише той.

Вицепремиерът Борислав Сандов, цитиран от пресслужбата, казва че през последните шест години срещу ТЕЦ „Брикел“ има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и той допуска, „че вероятно са написани така, че да падат в съда“.

БТА-Стара Загора