Кирил Петков: България трябва да е от правилната страна на историята

Аз не мисля, че президентът имаше предвид нас, той много добре ни познава, ние винаги сме защитавали българския интерес – това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви.

Румен Радев предупреди за риск от световна война

Той коментира думите на държавния глава Румен Радев, който предупреди, че войната в Украйна може да прерасне в общоевропейска и допълни, че има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели:

„Не мисля! Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес. И тук българският интерес беше много ясен. В единия случай сме като Орбан, може би, където сме меки към Русия, купуваме тяхната газ, независимо какви са условията, казваме, че е „военна операция“, че не е война. Другият вариант е, казваме: „В Европа, сега, 2022 г. не може ракети да летят към блокове“.

България трябва да е от правилната страна на историята, категоричен е премиерът:

„Българският интерес е да не се навеждаме! Българският интерес е да сме част от Европа! Българският интерес е да помагаме агресорът да не напредва“.

Всички партньори осъзнават, че да пуснем в момента това правителство да падне, е безотговорно, заяви Петков по повод заявката на лидера на БСП, че социалистите ще напуснат коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна:

„Реално, до този момент, и затова е важно това гласуване в парламента, за да вземем ясна позиция, защото до този момент сме просто едни търговци, които продаваме на традиционни наши пазари в завишени количества – да, но нито носим отговорност, нито може да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо – продаваме в Европа. Вътрешно-европейска доставка даже, даже не минава граница. Но, реално, до гласуването в парламента, ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем, от военна помощ. Направили сме много от хуманитарна, гласуване в ЕС“.

Премиерът в Копривщица: Да не ни е страх от никой, който застрашава българския интересПетков е провел разговори с ръководството на Бритиш Петролиъм и с президента на Азербайджан Илхам Алиев за възобновяване на доставките на азерски газ преди юни, съобщи той пред Би Ти Ви.

Ако разговорите се окажат успешни, газът за следващия период може да се окаже по-евтин, каза Петков.

„Лично говорих с изпълнителния директор на Britsh Petroleum, говорих с президента Алиев и се надявам да успеем да възобновим това количество по-рано от юни. Ако успеем, цената по договор в момента е по-малко от половината на тази на „Газпром“. Миксът между това, което можем да купуваме от Гърция, и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром“.

Премиерът не очаква ЕС да наложи ембарго върху руския петрол „в този момент“:

„Има страни, които не могат да го понесат – България, Румъния, мисля че Австрия, Германия“

Според източници на агенция Ройтерс страните-членки клонят към налагане на ембарго в края на годината.

Агенция Франс прес твърди, че Европейската комисия ще предложи постепенно отказване на европейците от руския петрол през следващите 6 до 8 месеца.

Сред най-големите противници на мярката е Унгария, която определи плановете на Брюксел като контрапродуктивни. Но според Франс прес и Ройтерс Германия – най-големият консуматор на руски петрол в Европа – е склонна да се откаже напълно от руските доставки.

Пред „Файненшъл таймс“ съветник на канцлера на Германия Олаф Шолц обясни, че страната се нуждае от време за намиране на алтернативни доставчици, разширяване на пристанището в Росток и свързването му с рафинерията в Швет, която захранва Берлин и източните федерални провинции.

Според Петков „в този момент“ не се налага България да спира износа на ток.