КЕВР нямало да промени решението си за цените на тока и парното

Обявените цени на предварителни разчети от работната група на КЕВР ще претърпят изменение в посока на повишение. Предполагам, че няма да се търси следващата промяна, но това е едно допускане. Toва заяви енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум в сутрешния блок на БНТ, цитиран от News.bg

Той изтъкна, че хората, които се отопляват на ток, ще усетят по-сериозно промяната.

Според него на световните пазари ценовите трендове на базовите суровини се движат нелогично. Трябва да се готвим към една дълбока промяна, към която се движим, а не за случайно съвпадение, посочи Иванов. Целенасочено вървим към едни други взаимоотношения, които налагат да преразгледаме като цяло енергийния сектор, подчерта той.

В България производството и консумацията на електрическа енергия зависи от въглищните централи. Това е основният двигател, който променя стойностите на електроенергийните пазари, отбеляза Антон Иванов.

Проблемите, пред които са изправени централите на въглища, са, че редът на излизането им ще следва тежестта, с която били натоварени с несвойствени функции, предупреди Иванов. Той смята, че е добре да бъде направено една държавна ТЕЦ да не спонсорира когото и да било, но това не променяло цялостната картина.

В студиото на БНТ присъства и Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, според когото няма нищо нелогично в покачването на цените на тока и парното на база промените на световните пазари. Не би трябвало да се сравнява всяка Топлофикация с друга, защото всяка една е различна по само себе си, уточни Георгиев.

КЕВР трябва да балансира интересите на енергийните дружества и потребителите. Тези интереси винаги са противоположни, но към момента цените са поддържат изкуствено, категоричен бе Георгиев.