КЕВР иска да вдигне цената на парното сега, защото газът можел да поскъпне догодина

Месец след като парното и топлата вода поевтиняха, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще повиши цените. Решението на пръв поглед е абсурдно, тъй като природният газ, който е основно гориво за повечето топлофикации, е на рекордно ниски нива и би трябвало да води след себе си по-ниски тарифи в енергетиката. Но на практика през май регулаторът промени собствените си правила и вече няма да актуализира цените на парното и топлата вода при промяна в стойността на газа, освен ако последната не е над 15%. Досега прагът беше 5%.

Така, въпреки че от 1 юни цената на природния газ се понижи с нови 9%, промяна за топлофикациите нямаше. От 1 юли пък КЕВР предвижда дори повишение на тарифите за парно и топла вода, като най-голямо ще бъде за София – с малко над 22%, и във Враца, Разград и Бургас – с над 15 на сто. Причината за това са прогнози, според които цената на природния газ ще се повишава в бъдеще. Така потребителите ще трябва да плащат още отсега за нещо, което не е 100% сигурно, че ще се случи.

Експертите на регулатора смятат, че с рестарта на европейската икономика ситуацията с цените много скоро ще се промени. Те са направили прогноза, че до 1 юли 2021 г. средната цена на природния газ ще бъде 31.58 лв./мВтч, показват сметките на КЕВР. За сравнение – цената в момента е малко над 20 лв./мВтч. В анализите на КЕВР обаче нищо не се казва за евентуалната втора вълна на коронавируса, каквато медицинските специалисти предупреждават, че е много вероятна.

Така, ако през зимата има нови ограничения и цената на природния газ не се повиши, българските потребители ще продължат да плащат скъпо за парно и топла вода, като печалбите от това ще остават в топлофикациите – те ще си купуват газа по пазарни цени.

Друг дефект от новия модел на ценообразуване е, че с него се въвежда и необосновано висока от сегашна гледна точка преференциална цена на произвежданата от топлофикациите електроенергия. По този начин се ограничават възможностите и за понижение на цените на тока за бита, въпреки че на електроенергията на борсата от три месеца насам е рекордно евтина.