Казах ви – ромска интеграция не се прави така. Ето ви резултатът

Мартин Славов, Председател на комисията по европейски проекти и програми в Общински съвет-Сливен, кандидат за общински съветник от БСДП

Някой показа на общината в Сливен и на кмета в отпуск /заради изборите/ колко е лесно да вдигнеш и обединиш ромите, когато се усетят заплашени – те или децата им.

Точно по същия начин общината и кметът – сега в отпуск, преди повече от година показаха на хората, сред тях и ромите, колко е лесно да се усвоят стотици хиляди евро за ромска интеграция в Сливен с помощта на верни ромски фондации. Парите са образование и интеграция.

Ето и официалното име на проекта, който бе върнат веднъж от Общински съвет – Сливен, но вкаран отново и вече гласуван  – „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” със стойност до 889 994,77 лв., 100% от които безвъзмездна финансова помощ с партньори Община Сливен, три ромски фондации – Сдружение „Ромска академия за култура и образование”, Фондация „Здравето на ромите”, Фондация „Регионален център за икономическо развитие” и Детска градина „Звездица“.

Кажете сега, че само ромите са лоши…

С употребата на ромите и на парите за ромите е лесно. По-трудно е обаче с нормализирането и дисциплинирането на ромите.

В Сливен всички знаем имената и познаваме лицата на много достойни граждани от ромски произход – занаятчии, фризьори, търговци, музиканти. Никой от тях не е успял благодарение на ромските фондации и евромилионите.

В Сливен всички виждаме онази анонимна ромска маса, на която не знаем имената и която е уж крайния получател на евромилионите. Никой от тях не е станал по-добър благодарение на евро-подкрепата.

Тази анонимна маса днес се изсипа в училищата и прибра децата си от страх, че социалните ще им ги вземат. Първо защото са им деца, и второ защото децата при тях носят освен радост и социални блага и помощи. Но най-вече, защото в Сливен има голям страх и озлобление и от едната, и от другата страна. Един ден това озлобление може да завърши с инцидент, но и той няма да доведе нищо друго в града ни освен камерите на големите телевизии.

Сливен е общината с най-висока раждаемост и с най-ниска успеваемост на децата в училище. Ясно е защо. Заради ромите. Те изведоха децата си от училище днес.

Цялата истерия ще я видим довечера в новините, особено след като на посещение в Сливен днес е и министърът на образованието Вълчев. В няколко последователни мандата и на ГЕРБ, и на БСП обаче не видяхме решение или поне начало на усилия за дисциплиниране на ромите.

Предупреждавах, че подобни проекти са безплодни, а парите пълнят джобовете на консултанти и фондации. Трябва принципно нов подход, който след броени седмици ще предложим.