Кацаров: Ситуацията е критична

Снимка: БГНЕС

Ситуацията е критична. Всички сме се изправили пред една огромна заплаха, затова е нужно общо действие“. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на среща със съсловните организации. „Поканихме ви на тази среща, за да изразим общата си загриженост и да отправим призив към българския народ, по отношение на COVID-19 нямаме различия. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация“, каза още той, цитиран от Dariknews.bg.

За тежката кадрова криза в здравеопазването обясни председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя апелира всички да се ваксинират срещу COVID-19, да спазват социална дистанция и да се пазят.

„Единственото, което може да ни спаси е ваксинацията“, категоричен беше д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. И продължи: „Забравихме ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите или ги сложихме на една страна„.

Загубихме много светли личности без време, благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани включително и от наши колеги„, каза още той.

Загубихме много ценно време„, това заяви по повод ваксинациите Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. От Съюза са предложили фармацевтите да се включат в информационната кампания за ваксините, разяснявайки т. нар. информирано съгласие, но това не е било прието. „Страхът се бори със знание“, категорична беше Сербезова.

По COVID темата изказване направи и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото. Искам да поясня нещо – когато по една тема, каквато са ваксините 99 % от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства и само 1-3 % твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството са правите. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей“, каза д-р Маджаров.

„Над 90 % от колегите, които твърдят, че ваксината помага, се явяват един-двама, които в повечето случаи вече са политици. Ако ви говорят двама политици, си изберете мнението на тези, които не са политици“, уточни още той.

Д-р Маджаров бе категоричен, че сега ще се сблъскаме с най-тежката криза.

Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация: „България се е провалила с ваксините“.

„Посланието ми към хората, които още се колебаят е дано да не разбират по трудния начин, че няма конспирация с коронавируса“, уточни още той.

Хъсърджиев се обърна към възрастните хора и тези с хронични заболявания, като им каза да не се колебаят относно ваксината.

„По-добре сложете ваксина, отколкото да не я поставяте. Хората с хронични заболявания да се свържат с лекуващия си лекар и той да им даде съвет, какво да направят“, каза още той.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров направи своето заключения относно новата вълна и Делта варианта на вируса.

Това е най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-заразен и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре засега, но следващите 2 седмици ще бъдат критични, каза Кацаров.

„Относно тези, които са в COVID отделенията искам да им кажа, че знам колко им е трудно – физически и психически. Мога да кажа, че се гордея с тях и че съм лекар, като виждам, какво правят. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас, като граждани“, подчерта Кацаров, цитиран от Dariknews.bg.

„Ограничете контактите си в следващите дни. През следващите две седмици не излизайте, ако не е необходимо. Дезинфекцирайте, носете маски и се ваксинирайте. В страните, които се ваксинираха, умират по няколко души, а не по няколкостотин“, уточни д-р Стойчо Кацаров.