Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари

Каталунската полиция и прокуратурата разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел – Барселона, съобщава испанският вестник „Ел Периодико“.

Данни от докладите на службите в Каталуния сочат, че „съществува престъпна организация“.

Според испанските власти от предполагаемата престъпна схема се облагодетелства бившият български модел Борислава Йовчева, чиято възможна връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й имат участие в две фирми със седалище в Барселона – Numin Invest SL y EMA BGS SL, които са получили над 5 млн. евро от 2013 г. Тези суми са постъпили от „физически лица, които не пребивават в Испания“, сочи разследването.

Службите в Каталуния са проучили данъчните декларации на Борисов, за да проверят дали, съгласно декларираното от него в българската хазна, той би могъл да е свързан с вложенията на тези две фирми. Заключението е, че според декларираните доходи, това не е било възможно.

Разследването е започнало през месец март 2019 г. Каталунската полиция е установила, че в испанската автономна област са били направени инвестиции за над 5 млн. евро, като парите са влезли в Испания чрез въпросните две фирми. Разследващите обаче не са открили данни бившият модел и нейният баща да разполагат със „законни доходи“, чрез които двамата да поддържат водения от тях начин на живот.

Според обвинението парите „са свързани с недекларирани фондове от страна на висши служители от българското правителство“, сред които и самият Борисов.

По тази причина разследващите са разпоредили антикорупционните служби да разследват доходите, данъчните декларации, състоянието на кредитните карти и чековите книжки, както и други банкови данни на Борислава Йончева, нейния баща и още петима души.

На два пъти днес министър-председателят коментира новината:

„Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми“.

По-късно пред българските журналисти в Брюксел добави още няколко изречения и намекна, без да го каже поименно за роля на президента Румен Радев в разследването срещу него.

„В Барселона съм ходил преди 15 години като кмет. Не са мои пари, нямам нищо общо и с тези фирми и никоя служба не ме е търсила да ме пита за разследванията на съседа ми по месторабота и неговите шествия.“