Къща-музей „Сливенски бит“ съхранява етнографското наследство на Сливен и региона

Дамски костюми за следобеден чай от края на ХIХ век. БНР

Музеят е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

„Къщата е музей от 1963 г., като първоначално са представени занаятите – грънчарство, медникарство, килимарството и др. През 2009 г. е открита новата експозиция „Традиционна култура от Сливенско“, като акцентът е върху обредите и обичаите в нашия край“, разказа в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Сливен Димитър Сивов, екскурзовод в къща-музей „Сливенски бит“.

„Музейният комплекс се състои от две къщи, свързани с малка врата, наречена комшулук. По-голямата е известна като къщата на Паткоолу или Патковата къща. Построена е през 1813 г. от неизвестни тревненски майстори. Била е собственост на известния търговец на аби и шаяци дядо Бою. Архитектурата е типична за периода на ранното Възраждане в Сливенския край – отворена симетрична чардаклиена къща с два кьошка, калдаръмен двор, кладенец, чемширени храсти“, допълни Сивов.

Етнографската експозиция представя календарната обредност, обредната храна, обредния реквизит, като основните елементи в нея са обредните и празничните костюми от региона на Сливен.

„Моминската стая е най-представителната. В нея показваме традиционни костюми от Горно Александрово, Кермен, Твърдица, Новозагорско и други селища, а също така представяме и котленци с градския стил облекло. Акцентираме и върху женските накити, шевиците и сливенската везба“, уточни Димитър Сивов.

„Втората къща от комплекса, Арнауткината къща, е открита през 1969 г. Тя представя бита и материалната култура на сливенското градско семейство от началото на ХХ век. Всички експонати са дарения на музея. Те са запазени в автентичния им вид, а при нужда са реставрирани и консервирани, за да могат посетителите да се запознаят с богатството на традиционната култура в нашия Сливенски край“.