Караянчева нападна Кольо Милев за изказванията му срещу жените в армията

„Жените в унифрома със своите способности, със своя стоицизъм, сила на духа допринасят за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота. Това е важно и за сферата на отбраната“, посочи Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева а по време на дискусия на тема „20 години – жените, мирът и сигурността“, която се проведе вчера.

Тя критикува и тези, които са против увеличаването на броя на жените в армията, като цитира интервю на о.з. ген. Кольо Милев, сега депутат от БСП. Караянчева изрази категоричното си несъгласие с подобна нагласа, че жените увеличавали социалните разходи на армията, защото излизали в майчинство.

„Жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода“, припомни Караянчева и думите на Елинор Рузвелт.

Участниците в срещата бяха представители на Министерството на вътрешните работи, на отбраната, на Българската армия и Сдружението на жените военнослужещи.

От изказванията на форума стана ясно, че в МВР отдавна са възприели равнопоставеността на двата пола в редиците си, докато пробивът в армията става по-трудно.

„МВР не е капсулирано и затворено за мъже, има много жени на ръководни длъжности. Админстративните дирекции се ръководят от жени“, посочи заместник-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева.

По думите й при разследващите полицаи жените преобладават, в Икономическа полиция жените са 18%.

Цвета Караянчева жени сигурност
БГНЕС

„Висши военни реално дискриминираха жени от заемане на длъжности“, коментира от своя страна  полк. Невяна Митева и добави, че военното министерство е загубило няколко дела заведени в Комисията за защита от дискриминация.

„16,4% от общия числен състав за въоръжените сили са жени военнослужещи. От тях с най-висок процент са дамите от военноморските сили – 29%“, каза тя.

„В петгодишен период се наблюдава тенденция на двойно увеличение на жените в контингентите зад граница“, добави полк. Невяна Митева.

www.dariknews.bg