Карантината за ваксинираните срещу COVID-19 да бъде по-кратка, обмислят от Министерството на здравеопзването

Ваксинираните (срещу COVID-19) да получат по-кратък период на изолация, заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев на пресконференция във ведомството, на която той представи своя екип.

Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. Държавите, които намалиха карантината, имат над 70 процента ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента, каза министър Меджидиев.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министър Меджидиев каза, че във вторник ще се събере експертен съвет към Министерството на здравеопзването, на който ще се реши този въпрос. В този щаб участват специалистите доц. Ангел Кунчев, проф. Радка Аргирова, проф. Ива Христова, д-р Данчо Пенчев, представители на експертните съвети по имунопрофилактика и вирусология. Министърът каза, че много залага на експертния съвет и той ще се събира поне веднъж седмично, като целта е да има безопасност и да няма „мега мерки“, които, по думите му, не са нужни.

Налични ваксини има, гарантираме, че те са в срок на годност, а тези, които са извън годност, се наблюдава да няма никаква възможност да бъдат приложени, посочи министър Меджидиев. Затова и през последните десетина дни ваксинацията се е увеличила, допълни той.

Министърът съобщи, че са осигурени безплатни антигенни тестове, които ще се прилагат чрез мобилни групи. Чрез електронно направление всеки общопрактикуващ лекар ще може да назначи безплатен тест за пациент, за когото прецени, че има нужда. Така ще има по-реална картина за хората, носители на коронавируса, за да има по-бърза и по-адекватна реакция. По отношение на ваксинацията предстои да се вземе решение на Надзорен съвет на Здравната каса закритите имунизационни кабинети да могат да работят отново, което ще повиши ваксинационната активност сред хората.

Министърът обяви още, че от следващата седмица ще започнат проверки в болниците в страната.

Що се отнася до приоритетите, министър Меджидиев каза, че кратките цели в областта на здравеопазването са справянето с ковид ситуацията и подготовката на здравната система, ако се наложи в следващите месеци да поемем по-тежка вълна. Още първите три-четири дни подсигурихме достатъчен брой интензивни легла при евентуална тежка ситуация. Взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове, което вече е направено, каза министърът. Следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства за защитни облекла за хора, работещи с ковид. Министърът каза, че мобилни групи правят безплатни антигенни тестове в отдалечени и труднодостъпни региони на 17 области на страната.

Министърът обяви още, че от понеделник ще започне дейност работна група за изготвяне на проект и после на наредба за остойностяване на лекарския труд.

Друг приоритет в работата на служебното здравно министерство е превенцията и профилактиката в детското здравеопазване.

Министърът представи и екипът си от заместник-министри. Това са:

д-р Александър Златанов

д-р Тома Томов 

д-р Лидия Чорбанова

Източник: БТА