Карантина за неваксинирани и неболедували от COVID-19 при пътуване в ЕС

Всички неваксинирани срещу COVID-19 и неболедували от „тъмночервени зони“ на държави и територии, засегнати най-тежко от пандемията, да се изследват преди пътуване и да се поставят под карантина след пристигане в държава от ЕС, предвижда оповестено днес предложение от Европейската комисия за промени в действащите в момента правила за пътуване в общността. Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина, предаде manager.bg.

Освен това Брюксел излезе и с официално предложение covid-сертификатите да важат девет месеца от първоначалното им издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.

Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване се предвижда при необходимост да бъдат изследвани – преди или след пътуването.

Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.