Караниколов: Със спада на цената на пюрето хората биха могли да си позволят повече деца

България няма да приеме еврото с влизането си в чакалнята. Това може да се случи след две, три или пет години. Но влизайки в ERM II, където никой не е влизал от десет години, България ще бъде наблюдавана с един по-голям интерес. Това означава повече инвестиции и по-добри доходи за българските граждани. С днешното съобщение на Европейската централна банка България постигна много и се надявам скоро да жънем успехите от резултатите и икономическите рейтинги на страната да се вдигнат.

Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Относно прогнозирания спад на българската икономика с 6,2 процента по разчети на Световната банка Караниколов посочи, че едва ли ние ще имаме най-лошият резултат в региона.

,,Българската икономика не спря по време на епидемията, но по-важното беше да се запази животът и здравето на хората. Сега има разпространение на заразата, но тук става въпрос за локални случаи“, каза икономическият министър.

На въпрос защо държавата не намали ДДС-то за всички сектори, както стори Германия, министър Караниколов подчерта, че България не може да се сравнява с възможностите на немската държава.

Не можем да го направим за всички сектори, просто защото не можем да си позволим чергата на Германия. Ако имахме пари, щяхме да даваме на калпак без проблеми. Мерките, свързани с намаляването на ДДС на 9%, са със социален и демографски фокус, като например цената на пюрето ще спадне с идеята хората да си позволят да гледат повече деца, дай Боже, обясни Емил Караниколов.

„ДДС не е приход за бизнеса, това е данък, който трябва да влезе в държавата. Затова нека да спрем да говорим за това нещо и нека да търсим повече инвеститори и по-добри доходи“, разясни още по темата министърът.

„Само от ефекта с данъчните складове ще дойдат повече участници и самите те ще отворят бензиностанции. Ще продаваме на реалните и обективни цени, които са на пазара“, заяви по въпроса с държавните бензиностанции Караниколов и допълни, че във всички бензиностанции трябва да има алтернативни горива, каквито са водородът и електричеството към момента.

„Самите бензиностанции ще се регулират от едно търговско дружество, което още не е създадено. Но тук искам да уточня, че към момента, в който се създаде това търговско дружество, Народното събрание ще приеме закон, в който това дружество ще влезе в забранителния списък за приватизация, т.е. няма да може да се приватизира, завърши министър Караниколов.