Кантарджиев: През лятото не се задава нова вълна на COVID-19

Снимка: БТА

През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това заяви пред bTV проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант по процеса на ваксинация в Столичната община, цитиран от News.bg.

Той обясни, че това се дължи на мерките през пролетта и на факта, че те се спазваха.

През това време трябва да си починем заради психическата умора, която се натрупа през последните месеци, отбеляза той.

По негови думи ваксинирането е най-важно, тъй като е единственият начин да преборим заразата.

Кантарджиев изтъкна и важността на контрола на границите и на клъстерите. Той допълни, че единичните случаи трябва да бъдат овладявани и в магазините, където се събират много хора, да се носят маски.

Позовавайки се на данни на СЗО за Русия, експертът посочи, че там има увеличение с 1/3 на случаите, което според него не е характерно за лятото. Той отбеляза, че при условие, че персоналът на курортите ни е ваксиниран, не очаква голяма опасност от руските туристи.

По негови думи България е единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина.

Професорът обясни, че през уикенда изнесените ваксинационни центрове в парковете няма да работят заради горещото време, но такива ще има в някои столични молове и в две читалища.

Той заяви, че ако вирусът мутира и се изисква промяна във ваксината, то препаратите за имунизация, които страната ни ще получи през 2022 г. и 2023 г., ще бъдат подобрени. Според него не е необходима трета ваксина.

По негови думи ваксинацията в страната в момента буксува и това ще доведе до верижен ефект.