Камелия Нейкова ще бъде новият председател на ЦИК

Камелия Нейкова е номинирана за председател на Централната избираелна комисия, предаде Днес.бг.

„Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време“, заяви президентът Румен Радев на консултациите, които свика рано тази сутрин.

По думите му, когато се говори за Централната избирателна комисия, трябва да има много по-разумно поведение от страна на всички парламентарни партии.

„Има такъв народ“ предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на ЦИК“, заяви Виктория Василева.

„Аз бих си позволила, сред „Има такъв народ“ има едно почтено име, това е Камелия Нейкова, тя е добър избор“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

„Нека всички си кажат мнението за подобна кандидатура“, призова Тошко Йорданов от ИТН.

„БСП за България“ би подкрепила тази кандидатура, отбелязаха от БСП.

Христо Иванов коментира, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров, „Демократична България“ ще подкрепи кандидатура на Камелия Нейкова.

Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия.

Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста – тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК, припомни БНТ.

„Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса“, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите.

„Да, Борисов я оттегли по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров“, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката изисква председателят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ“, добави Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Отчитаме оттеглянето на Красимир Ципов като опит за саботиране на изборния процес, затруднява се всичко, което предстои, отговорността е на ГЕРБ. Ние имаме решение за неиздигане на председател на ЦИК, отбелязаха от „БСП за България“.

„Централната избирателна комисия трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател“, подчерта Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

„Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“.

„Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил 4-ма членове и не държим да имаме представител в ръководството“, заяви Десислава Атанасова.

„Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК. Разпределението остава същото, ГЕРБ остава с 4-ма представители. ГЕРБ трябва да има зам.-председател, не може да има напълно абдикиране. Има ли партия, която да прояви отговорност и да не абдикира“, заяви президентът Румен Радев.

„Вие искате ние да се откажем от зам.-председателското място, защото не можем да имаме и председател и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без председател“, попита Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Ние сме готови ГЕРБ да не получи представител в ръководството, никого не караме да прави нещо на сила“, отговори му Десислава Атанасова.