Какво представлява новият ковид щам ВА.5 и колко тежък може да е той?

BA.5, част от семейството на „Омикрон“, е последният вариант на коронавирус, който предизвиква широки вълни от инфекции в световен мащаб.

Според последния доклад на Световната здравна организация той стои в основата на 52% от случаите, секвенирани в края на юни, в сравнение с 37% за една седмица. В Съединените щати се смята, че той е причина за около 65 % от инфекциите.

Покачване на случаите

BA.5 не е нов. За пръв път е идентифициран през януари, а от април се проследява от СЗО.

Той е сестрински вариант на щама Omicron, който е доминиращ в световен мащаб от края на 2021 г. и вече е предизвикал скок в броя на случаите – дори при намалено тестване – в страни, включително Южна Африка, където е открит за първи път, както и в Обединеното кралство, части от Европа и Австралия.

Случаите на коронавирус в световен мащаб се увеличават вече четири поредни седмици, сочат данните на СЗО.

Защо се разпространява?

Подобно на близкия си роднина BA.4, BA.5 е особено добър в избягването на имунната защита, осигурена чрез ваксинация или предварителна инфекция, предаде БТА.

Поради тази причина „BA.5 има предимство в растежа пред другите подлинии на Omicron, които циркулират“, заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО по COVID-19, на брифинг във вторник.

За много хора това означава, че се заразяват отново, често дори и малко след като са прекарали COVID-19. Ван Керхоув заяви, че СЗО оценява съобщенията за повторно заразяване.

„Имаме достатъчно доказателства, че хората, които са били заразени с Омикрон, се заразяват с BA.5. Няма съмнение за това“, каза Грегъри Поланд, вирусолог и изследовател на ваксините в клиниката „Майо“ в Рочестър, Минесота.

Ако сега това изглежда особено често срещано, то може да е просто защото толкова много хора са се заразили с Омикрон, предполагат изследователите.

Не се боледува толкова тежко

Макар че в някои страни нарастването на случаите е довело до повече хоспитализации, смъртните случаи не са се увеличили драстично.

Това до голяма степен се дължи на факта, че ваксините продължават да предпазват от тежки заболявания и смърт, ако не и от инфекция, а производителите и регулаторните органи разглеждат и подобрени ваксини, които са насочени директно срещу по-новите варианти на Омикрон.

Също така няма доказателства, че BA.5 е по-опасен от който и да е от другите варианти на Omicron, подчертава Ван Керхоув от СЗО, въпреки че рязкото увеличаване на случаите може да постави здравните служби под натиск и да създаде риск повече хора да се разболеят от дълготраен COVID.