25.2 C
Сливен
събота, 25 май 2024
- Рекламирай тук -
начало Лично пространство Здраве и красота Какво да правим при различните видове ухапвания от насекоми при децата?

Какво да правим при различните видове ухапвания от насекоми при децата?

Снимка: iStock

В разгара на лятото, децата прекарват голяма част от времето си навън в игри, разходки и почивка сред природата. Приятната разходка, понякога може да бъде нарушена от болезнено ухапване или ужилване от насекоми. В повечето случаи това води до дискомфорт и сърбеж, които бързо отминават. При част от децата е възможно да се отключи тежка алергична реакция, която налага незабавна медицинска помощ.

При различните насекоми, се наблюдават характерни кожни промени и се налага индивидуален подход и поведение.

Как да се справим при контакт с различните видове насекоми?

Ухапване от комар

То е лесно различимо, получава се характерен локален оток и зачервяване съпроводени от силен сърбеж. В повечето случаи е напълно безобидно.

Почистете мястото с вода и сапун, за да отстраните евентуално останала слюнка. След това може да нанесете охлаждащ гел. При интензивен сърбеж, се прилагат локални и перорални антихистамини.

Какво да не правим? Допълнителната механична травма от разчесването може да доведе до влошаване и инфектиране. Ако детето разчеше мястото до кръв, почистете с вода, риванол и поставете превръзка или лепенка отгоре. Избягвайте налагането на компреси, особено алкохолни.

Пчели

Пчелите жилят еднократно, като на мястото остава и тяхното жило. Настъпва незабавен оток и силно зачервяване на сравнително голяма площ около мястото, по средата остава да стърчи жилото.

Ако детето е ужилено от пчела и виждате жилото забито в кожата, трябва внимателно да го отстраните. То прилича на малка кукичка, в горния край на която се намира отровата. Използвайте нокът, тъп нож или кредитна карта, колкото по-бързо се премахне, толкова по-малко количество отрова попада в организма. Измийте с вода и сапун и нанесете охлаждащ гел или антихистаминов крем. Ако забележите белези на алергична реакция, като уртикария или затруднено дишане, незабавно потърсете медицинска помощ.

Какво да не правим? Ако се опитате да махнете жилото с пръсти или пинсета има опасност да инжектирате по-голямо количество отрова в кожата и ще бъде силно болезнено.

Паяци

При нас рядко се срещат опасни паяци. След ухапване, обикновено се виждат две малки червени точки. В България се открива само един опасен вид – черният отровен паяк.

Почистете мястото с вода и сапун. След това може да се наложи охлаждащ компрес, който ще намали болката и отока. Ако се появи силен сърбеж, намажете с крем с антихистамин. В случай на съмнение за контакт с отровен паяк, поставете стегната превръзка, над мястото на ухапване, за да забавите разпространението на отровата.

Какво да не правим? Избягвайте изчаквателен подход. Осигурете лекарска помощ, при появата на главоболие, повръщане, стомашни, мускулни болки или признаци на инфекция на мястото на ухапване.

Мравки

Добре почистете мястото и нанесете охлаждащ крем. Ако се появи везикула (мехурче), не го натискайте и пукайте. Направете студен компрес, за да облекчите дискомфорта.

Какво да не правим? Не чешете и не изстиквайте мехурчето. И в двата случая може да се стигне до инфектиране. Ако мехурчето се спука, промийте и дезинфектирайте мястото и поставете лепенка или превръзка.

Кърлеж

В първите дни след ухапването кърлежът може да се открие на мястото, като няма други специфични кожни промени. Обичайно избира, най-топлите места по тялото – като мишници и слабини. Кърлежите са преносител на Лаймска борелиоза. Ако е бил заразен и падне незабелязано, след 1 до 3 седмици около мястото се наблюдава появата на две концентрични окръжности. За да го отстраните, най-разумно е да заведете детето на лекар. Риск от заразязяване с Лаймска болест има при престой на повече от 36 часа.