Какви са предимствата на покрив с метални керемиди

Обичайно сме свикнали да виждаме на покривната конструкция керамични или глинени керемиди. Те са на ниска цена и въпреки многобройните си недостатъци, хората продължават да ги предпочитат. Битумните цигли и вълнообразни листове също са доста предпочитан избор. Металните керемиди са известни на българския пазар от преди петнадесетина години. Това го прави не толкова познат продукт, защото ламарината не е много известна в жилищното строителство в България, но все повече хора използват за покривите си именно този материал.
Избор на покривна система
Това е един от най-важните процеси за всяка нова сграда. Така се определя и качеството на един строеж, защото е сред най-големите разходи, които трябва да се направят. Затова внимателно трябва да изберете какви керемиди ще използвате. Ако имате колебания, защото досега познавате само глинените, ще ви запознаем с предимствата на металните и кое ги прави най-добрите за вас.
Какво представляват металните керемиди
Материалът на производство е стомана, което говори за здравина, еластичност и защита от корозия. Те са впечатляващи не само на външен вид, но и като характеристики. Металният лист се подлага първо на горещо поцинковане. Това се прави от производителя, за да се осигури дълготрайност. След това се поставят и няколко слоя финишно полиестерно покритие. Това е определящо за гаранцията на продукта – тя най-често е между 15 и 30 години, но има и такива с 50 години.
Предимства на металните покривни конструкции
Освен че са много здрави и с дълъг срок, в който можете да ги използвате, те имат още няколко положителни качества.
Леки
Металните керемиди са десет пъти по-леки от традиционните покривни системи. Имат много компактни размери, което е особено важно за превоза, а монтажът е значително по-лесен заради ниското тегло. Разходът за дървена конструкция също ще се намали.
Подобряват изолацията
Металът има функцията да акумулира и да отдава бързо температура. Затова през лятото около час след като залезе слънцето, покривът вече ще е изстинал и няма да отдава топлина в къщата. Зимата пък слънцегреенето помага на покривната система да акумулира топлина и да се достигат температури над нулата дори ако навън са минусови.
Трайност на материала и хомогенност на цвета
Завършващото цветно покритие може да промени леко наситеността си заради UV светлината, но това ще се случи с целия покрив, не само на отделни места. Като цяло запазва красотата си дълго след като са поставени керемидите.
Не се налага поддръжка
Този вид покритие не задържа прах, както и други естествени замърсявания. Дъждът почиства чудесно всичко. Не предразполага към мухъл, плесен и други неприятни неща от този тип.