Какви документи са ни нужни за регистрацията на газова уредба?

Шофьорите у нас се втурнаха към КАТ след масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от „Пътна полиция“, съобщи bTV.

През 2014 г. се прие закон, който изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малка част от шофьорите обаче са ги сменили.

Сигнали за опашки пред гишетата на КАТ идват от цялата страна. В столицата също става бавно подаването на документи. Вписването на газова бутилка в талона отнема минимум три часа.

Шофьорите, които се притесняват от глоби, търсят помощ и от сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

„Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, поясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бтилката е след това, имате срок от три години да смените талона си, защото при установено нарушение ви чака глоба.

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият „розов лист“ – това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, допълни Илиев.

Глоби ще се правят и при газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.